Menu

Inhoud van het educatieprogramma

Een bezoek aan het muZIEum is ook voor leerlingen en studenten een uniek en leerzaam uitje. Wij bieden namelijk geen taai lespakket, maar een beleving waarvan je zelf onderdeel bent. We nemen je mee in totale duisternis. Zo ervaar je zelf hoe het is om niets te kunnen zien. Naast de beleving in het donker bieden we een educatieprogramma dat bestaat uit diverse opdrachten op het doe-plein van het muZIEum.

In het muZIEum
Na aankomst word je ontvangen door een van onze publieksbegeleiders. Met de groep krijg je uitleg over het programma, de donkerbeleving en het gebruik van de taststok. Daarna is er gelegenheid om jassen, tassen en lichtgevende spullen zoals telefoons op te bergen in de garderobe en kluisjes. Vervolgens gaat elk groepje, van maximaal zeven personen, aan de hand van een roulatieschema aan de slag. Op dit roulatieschema staat precies aangegeven wanneer elk groepje welk onderdeel van het educatieprogramma volgt en wanneer het de donkerbeleving in gaat. Elk kwartier wordt gewisseld van onderdeel.

De donkerbeleving

Het hoofdonderdeel van een bezoek aan het muZIEum is de donkerbeleving. Eenmaal binnen ben je aangewezen op al je zintuigen behalve je zicht. Je ervaart hoe andere zintuigen een grotere rol gaan spelen. Er zijn twee donkerbelevingen met allebei een eigen thema: Een dag uit het dagelijks leven van… en Op vakantie met…. Je wordt rondgeleid door blinde en slechtziende gidsen. Zij zijn de ervaringsdeskundigen!

Educatieprogramma
Afhankelijk van de groepsgrootte en de duur van het bezoek stellen we het educatieprogramma samen. Dit kan dus variëren. Alle onderdelen zijn erop gericht je zelf te laten ervaren en ontdekken.

Een aantal voorbeeldopdrachten
Bij het onderdeel ‘geur’ wordt een beroep gedaan op het reukvermogen. Wat ruik je, welke gedachten komen er op? Bij het onderdeel ‘braille’ kan je braille leren typen. Ook kan je met slecht zicht ‘mikado’ spelen. Kan je je tegenstander dan nog in de gaten houden? Bij het onderdeel ‘touw’ moet je blind op elkaar vertrouwen en een stuk touw in een figuur leggen. Tijdens het onderdeel ‘discussie’ ga je het gesprek aan over blind- en slechtziendheid aan de hand van verschillende stellingen. Daarnaast kun je zonder zicht (met een simulatiebril) bordspelletjes doen en interessante feitjes ontdekken over visuele beperkingen bij de zogeheten units; de touchscreens die in het museale gedeelte hangen.

Krijg jij het inZICHT?
Voor de donkerbeleving luister je geblinddoekt via een koptelefoon naar een ‘audioshow’, een opname in 3D-geluid. Je wordt meegenomen op reis in een realistische film zonder beelden. Je hoort waar het muZIEum voor staat en wat andere zintuigen betekenen als je geen zicht hebt.

Na de donkerbeleving ga je aan de slag met onze quiz ‘Krijg jij het inZICHT?’. Want hoeveel weet jij eigenlijk over de mogelijkheden die taal- en spraaktechnologie biedt als je blind of slechtziend bent? Beantwoord de vragen op de iPads en ga zelf aan de slag met diverse apps en hulpmiddelen. Ontdek bijvoorbeeld hoe je ook zonder zicht een film kan kijken. En lukt het jou om blind een menukaart te lezen?

Voorlichting ambassadeur KNGF Geleidehonden
Hoe is het nu om niets te kunnen zien en blind te vertrouwen op een geleidehond? Vraag het een expert! Samen met KNGF Geleidehonden organiseert het muZIEum als aanvulling op het educatieprogramma voorlichtingen van blinden of slechtzienden die dagelijks op pad gaan met de trouwe viervoeter. Klik hier voor meer informatie over het programma.