Menu

Missie en visie

Vandaag de dag maken blinden en slechtzienden volop deel uit van onze maatschappij. De tijd dat blinden en slechtzienden automatisch naar een blindeninstituut en speciaal onderwijs gingen is grotendeels voorbij. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is om in de ziende wereld de weg te vinden. Onze samenleving is erg visueel ingesteld, met allerlei obstakels als gevolg.

Onze ogen zijn voor ons vaak heel belangrijk. We gebruiken ze immers de hele dag: om te weten waar we zijn, welke kant we op moeten, wat er te doen is, om te lezen en ga zo maar door. Bovendien is zien nauw verbonden met non-verbale communicatie zoals gezichtsuitdrukkingen en handgebaren. Omdat goed werkende ogen onmisbaar lijken, is het voor veel zienden lastig om te begrijpen hoe mensen met een visuele beperking de wereld ervaren en welke mogelijkheden zij allemaal hebben. Het muZIEum biedt een unieke kans om aan den lijve te ondervinden hoe je de wereld ervaart zonder zicht en welke gevolgen dat heeft. Het persoonlijke verhaal van de blinde of slechtziende gids voegt hier een extra dimensie aan toe. Zoals met veel dingen in het leven: je moet ze zelf ervaren om de situatie van anderen beter te begrijpen.

Missie
Het muZIEum wil, door het publiek een uitzonderlijke en unieke ervaring te bieden, kennis over en begrip voor mensen met een visuele beperking vergroten. Daarnaast wil het muZIEum de participatie en emancipatie van mensen met een visuele beperking in de samenleving vergroten.

Visie
Het muZIEum staat door de donkerbeleving en de virtualrealitybrillen bekend als een innovatief, sociaal uitje met een hoog edutainment gehalte waar men naartoe gaat om echt iets unieks te beleven. Het muZIEum is dé ontmoetingsplek voor ziende en visueel beperkte mensen. Het muZIEum levert bovendien een substantiële bijdrage aan de werkgelegenheid van blinden en slechtzienden en is hét podium voor maatschappelijk betrokken ondernemingen, bedrijven en instellingen binnen ‘de oogbranche’. Daarmee creëert het muZIEum binnen de samenleving bewustwording voor de maatschappelijke participatie en emancipatie van blinden en slechtzienden.