Menu

muZIEum donkerbelevingen

Stel je eens voor dat je geen auto’s meer ziet rijden, dat je de schimmel op de kaas niet kan zien of niet weet waar de uitgang is. Welke invloed heeft dat op jou? Beleef de wereld in absolute duisternis onder begeleiding van één van onze blinde of slechtziende gidsen. Deze gids neemt je mee op ontdekkingstocht in het donker.

In het muZIEum zijn twee verschillende donkerbelevingen. Bij de donkerbeleving Een dag uit het leven van… leidt de gids je rond in het dagelijks leven van iemand die blind is. Bij de donkerbeleving Op vakantie met… word je helemaal ondergedompeld in vakantiesferen, maar dan natuurlijk zonder zicht.

Persoonlijke rondleiding
Je vindt het muZIEum midden in het centrum van Nijmegen, gevestigd op de Ziekerstraat 6B. Na aankomst krijg je eerst een korte introductie over hoe je een taststok moet gebruiken. Je ontmoet je gids pas later, in het donker. De persoonlijke rondleiding is in groepjes van maximaal zeven bezoekers en neemt ongeveer één uur in beslag. De gidsen vertellen je graag over hun eigen ervaringen dus schroom niet om al je vragen te stellen. De donkerbelevingen zijn geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.

Ervaar de impact van het niet zien
Het muZIEum is geen museum waar je vanaf een afstandje de objecten bewondert. Je doet zelf mee en bent onderdeel van deze uitzonderlijke ervaring. Juist dit maakt het muZIEum een unieke belevenis. Ook op het doe-plein van het muZIEum kom je op interactieve wijze meer te weten over blind- en slechtziendheid. Je kan hier ook terecht bij onze bar voor een drankje en ja, ook dit kan slechtziend als je jezelf nog wat extra wilt uitdagen.

Donkerbeleving voor scholen
Ook scholen zijn welkom voor een kijkje in deze absolute duisternis. Naast de beleving in het donker bieden we een educatieprogramma met verschillende opdrachten en ervaringen op het doe-plein van het muZIEum. Lees hier meer over ons educatieprogramma.