Menu

Het muZIEum

Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Daar kun je over lezen of een ervaringsdeskundige kan je erover vertellen, maar in het muZIEum ervaar je het vooral zelf. Ga mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent.

Het muZIEum is geen museum waar je vanaf een afstandje de objecten bewondert. Je doet zelf mee en bent een belangrijk onderdeel van deze uitzonderlijke ervaring. Juist dit maakt het muZIEum een unieke belevenis. Je kunt kiezen uit drie verschillende belevingen. De gids die je rondleidt is zelf blind of slechtziend en vertelt uit eigen ervaring. Na je bezoek aan het muZIEum zie je de wereld ineens door heel andere ogen.

Welke belevingen kun je kiezen?
Binnen in het muZIEum zijn twee verschillende donkerbelevingen. Ook is er een buitenbeleving: Expeditie ribbelroute. De donkerbelevingen zijn gericht op blindheid en zijn helemaal in het donker. Je ziet letterlijk geen hand voor ogen. De buitenbeleving is een rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen. Door een virtualrealitybril ervaar je zelf hoe het is om slechtziend te zijn. Bij alle belevingen ga je in kleine groepjes op pad onder begeleiding van een slechtziende of blinde gids.

Werkgelegenheid
Blinden en slechtzienden doen volop mee in onze samenleving. Maar slechts één op de vijf mensen met een visuele beperking heeft een baan. Bij het muZIEum zijn de medewerkers met een visuele beperking het hart van de organisatie en staat persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel. Zo kunnen de medewerkers binnen het muZIEum doorgroeien of met de ervaring die ze hebben opgedaan aan de slag bij een volgende werkgever. Hiermee draagt het muZIEum bij aan werkgelegenheid voor blinden en slechtzienden.