Literaire expeditie in samenwerking met de Wintertuin

Datum volgt z.s.m.

Ingelaste dienstmededeling: in verband met de huidige coronaregels stellen we het samen op avontuur gaan voorlopig uit. Zodra het organiseren van evenementen vanuit de overheid weer wordt toegestaan, plannen we een nieuwe editie.

Welk effect heeft het begrip “ruimte” op onze verhalen? Dat onderzoekt de Wintertuin in drie bijzondere programma’s, op drie locaties in het centrum van Nijmegen. Het laatste programma van de avond wordt verzorgd in samenwerking met medewerkers van het muZIEum, dé ervaringsdeskundigen in de wereld van het niet-zien.

We trappen deze avond af met de theatermonoloog 'Een van ons' van schrijver Christine Otten: acteur Kenneth Herdigein speelt Luc, een levenslanggestrafte. We vervolgen de avond met schrijver Munganyende Hélène Christelle, die een voordracht geeft over hoe locatie en verblijf al dan niet de verhalen in onze cultuur beïnvloeden. Tot slot buigen we ons, in een pikdonker muZIEum, met schrijver Corinne Heyrman en maker Joan Kuhlman over de vraag wat (niet) zien met literatuur en andere kunsten doet.

Informatie

  • Wanneer: datum volgt, zodra evenementen weer mogelijk zijn
  • Tijd: 19.30 uur - 22.00 uur
    Waar: op drie locaties, startlocatie: Doornroosje. Na de gezamenlijke start in Doornroosje, splitst de groep zich op in twee en gaat de ene helft eerst naar het muZIEum of een locatie die later bepaald wordt, en wisselt daarna om.
  • Entree: € 10,00 (CJP: € 7,00)
  • Maximaal 30 bezoekers
  • Link naar tickets

Partner: Wintertuin
Met dank aan: Architectuurcentrum Nijmegen

Over de gasten

Christine Otten (1961) is schrijver, theatermaker en schrijfcoach. Haar werk kenmerkt zich door een groot maatschappelijk engagement. Ze brak in 2004 door met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs. Sinds drie jaar begeleidt ze een schrijfgroep van gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard. Onlangs verscheen de roman Een van ons (2020), geïnspireerd op haar ervaringen in de gevangenis.

Kenneth Herdigein (1959) is acteur. Hij is vooral bekend van zijn rollen in verschillende televisieseries, zoals We zijn weer thuis, Zeg 'ns Aaa, Opzoek naar Yolanda, Unit 13 en Goede tijden, slechte tijden. Herdigein is ook bekend door zijn vele rollen in het Nederlandse theater. In 2010 speelde hij de rol van Nelson Mandela in de musical Amandla! Mandela.

Munganyende Hélène Christelle (1993) woonde onder andere in Kigali, Eindhoven en Brussel. Ze schrijft maatschappijkritisch proza, essays, columns en maakt auditieve verhalen. Daarin werpt ze een heldere blik op concepten van zwart-zijn, vrouw-wording en thuiskomen. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman Vreemd fruit die bij Uitgeverij Pluim gaat verschijnen.

Corinne Heyrman (1994) studeerde Woordkunst in Antwerpen. Ze schrijft proza en non-fictie, maakt theater en radio. Haar werk verhoudt zich in alle vormen tot de maatschappij en de vraag hoe kunst daar iets aan kan bijdragen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook Mogelijke eigenschappen, waarin zij het onderzoeken onderzoekt. Momenteel werkt zij aan haar debuutroman die bij De Arbeiderspers zal verschijnen.

Hoe kun je een kunstwerk ervaren zonder je ogen te gebruiken? Joan Kuhlman (1981) is albino en slechtziend en schrijft bijzondere audioscripts. Dit doet zij onder andere voor het Van Abbemuseum. In haar beschrijvingen verbindt ze het plezier van het kijken met voelen. In deze presentatie neemt ze je mee in haar fascinerende werkwijze en beleef je een onzichtbaar kunstwerk.