Toegankelijkheid

Slecht ter been
Het is mogelijk ons pand te bezoeken met een rolstoel of rollator. Helaas zijn niet alle expedities toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers.

Bij muZIEum willen we onze bezoekers laten ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Je loopt hierbij langere tijd door ruimtes waar je helemaal niks kunt zien, of wandelt door de stad met weinig zicht. Tijdens een expeditie ben je afhankelijker van je overige zintuigen, zoals gehoor en tast. Zo gebruik je bijvoorbeeld je handen om de taststok vast te houden en om je heen te voelen.

De Expeditie in het donker is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook is het niet mogelijk om een hulpmiddel zoals een rollator mee te nemen tijdens de expeditie.

De Expeditie ribbelroute is wel toegankelijk voor rolstoelgebruikers, in het geval dat er een begeleider meekomt. Deze begeleider is tijdens de beleving niet slechtziend en bestuurt de rolstoel. Degene in de rolstoel kan op deze manier toch de slechtziende beleving ervaren.

Slechthorend
Omdat je elkaar tijdens expeditie niet kunt zien, ben je meer afhankelijk van je overige zintuigen, zoals je gehoor. Om een kwalitatief sterke en verantwoorde ervaring te bieden, is het van belang dat alle bezoekers de gids goed kunnen verstaan en zonder zicht de locatie van de gids kunnen inschatten.

Zwanger
Bij muZIEum willen we onze bezoekers laten ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Je loopt hierbij langere tijd door ruimtes waar je helemaal niks kunt zien, of wandelt door de stad met weinig zicht. 

Het beperkte zicht betekent dat de kans bestaat om onverwachts ergens tegenaan te stoten. Dit is waarom we vrouwen in de laatste weken van hun zwangerschap afraden een expeditie te ervaren. Bevindt iemand zich in een wat vroeger stadium van de zwangerschap? Dan kan ze meedoen aan de beleving, maar is het belangrijk dat diegene weet wat ze kan verwachten. Om deze reden willen we diegene vragen om bij binnenkomst een korte waiver door te nemen en te ondertekenen. 

Claustrofobie of epilepsie
De Expeditie in het donker vindt plaats in complete duisternis, wat kan zorgen tot ongemak bij mensen met claustrofobie of epilepsie. 

De Expeditie ribbelroute vindt buiten plaats. Tijdens de expeditie draag je een Augmented Reality bril die verschillende oogziektes simuleert. Ook hier is er een mogelijkheid dat claustrofobie of epilepsie kan opspelen. 

Wanneer je besluit om deel te nemen aan een expeditie, is het goed om te weten dat je op elk moment kunt stoppen. 

Anderstalige bezoekers
Een bezoek aan muZIEum bestaat altijd uit één van onze expedities. Deze worden door de gidsen standaard in het Nederlands verzorgd. We bieden ook Engelstalige en Duitstalige expedities aan. Deze kunnen niet online worden geboekt. Neem contact op voor meer informatie over de beschikbaarheid van anderstalige expedities en om te reserveren.  

Vragen? Neem contact op via 024 - 200 10 50 of via reserveringen@muzieum.nl. We denken graag mee over de mogelijkheden.