Donkerbelevingen

Op ontdekkingstocht in het donker!

Stel je eens voor dat je geen auto’s meer ziet rijden, dat je de schimmel op de kaas niet kan zien of niet weet waar de uitgang is. Welke invloed heeft dat op jou? Beleef de wereld in absolute duisternis onder begeleiding van één van onze blinde of slechtziende gidsen. Deze gids neemt je mee in het pikkedonker.

In het muZIEum zijn twee verschillende donkerbelevingen. Bij de donkerbeleving Een dag uit het leven van… leidt de gids je rond in het dagelijks leven van iemand die blind is. Bij de donkerbeleving Op vakantie met… word je helemaal ondergedompeld in vakantiesferen, maar dan natuurlijk zonder zicht. De buitenbeleving, Expeditie ribbelroute, staat geheel in het teken van slechtziendheid. 

Persoonlijke rondleiding
Na aankomst in het muZIEum krijg je eerst een uitgebreide introductie. Deze bestaat onder andere uit de Blikopener, een 3D-audioshow die meteen je zintuigen op scherp zet. Vervolgens krijg je uitleg over het gebruik van de taststok. Deze helpt je de weg te vinden in het donker. De persoonlijke rondleiding is in groepjes van maximaal zeven bezoekers en neemt ongeveer één uur in beslag. De gidsen vertellen je graag over hun eigen ervaringen dus schroom niet om al je vragen te stellen. De donkerbelevingen zijn geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.

Doe-plein
Het muZIEum is geen museum waar je vanaf een afstandje de objecten bewondert. Je doet zelf mee en bent onderdeel van deze uitzonderlijke ervaring. Juist dit maakt het muZIEum een unieke belevenis. Ook op het doe-plein van het muZIEum kom je op interactieve wijze meer te weten over blind- en slechtziendheid. Je kan hier ook terecht bij onze bar voor een drankje en ja, ook dit kan slechtziend als je jezelf nog wat extra wilt uitdagen.

Inhoud programma

  • Ontvangst door gastvrouw of gastheer
  • Introductie
  • Donkerbeleving
  • Toegang tot het doe-plein

We vragen je om minimaal 30 minuten voor aanvang van de beleving aanwezig te zijn. In dit half uur krijg je een introductie. Dus heb je gereserveerd voor de donkerbeleving van 13.00 uur? Dan verzoeken wij je om een half uur eerder, om 12.30 uur, aanwezig te zijn. Daarnaast verzoeken wij je één euro aan kleingeld mee te nemen naar de donkerbeleving. Waarom? Dat ontdek je vanzelf! Hiermee maak je de ervaring in het donker compleet. Houd er rekening mee dat alles wat licht geeft – telefoons, horloges, lichtgevende kleding, etc. – niet mee mag in de donkerbeleving. Dit is gratis op te bergen in de kluisjes.

Tarieven donkerbeleving
Volwassenen € 17,50 p.p. (€ 16 als je online reserveert)
Kinderen van 8 t/m 12 jaar € 12 p.p. (€ 11 als je online reserveert)
Dit tarief is inclusief garderobe en gebruik van de kluisjes.

Reserveren
We raden je aan om altijd te reserveren voor je rondleiding. Dan weet je zeker dat er een gids voor je klaar staat!