Expeditie ribbelroute

De enige plaats ter wereld waar je slechtziendheid zelf kan ervaren!

Stel je voor: je bent slechtziend en je staat midden in de stad. Rechts raast een brommer voorbij, links lopen mensen langs je heen en je hoort iemand roepen in de verte. Hoe vind je nu de weg naar je favoriete winkel? Welke obstakels kom je tegen? En nog belangrijker: hoe ga je hiermee om? Dat zijn de vragen waar je tijdens Expeditie ribbelroute een antwoord op krijgt.

Deze unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen wordt gegeven door een gids met een visuele beperking. Het is geen gewone stadswandeling, want met behulp van een virtualrealitybril ervaar je tijdelijk hoe het is om slechtziend te zijn. De donkerbelevingen die in het muZIEum plaatsvinden zijn, het woord zegt het al, helemaal gericht op blindheid. Met Expeditie ribbelroute krijg je letterlijk een kijkje in de wereld van slechtziende mensen. 

Persoonlijke rondleiding
Na aankomst in het muZIEum krijg je eerst een uitgebreide introductie. Deze bestaat onder andere uit de Blikopener, een 3D-audioshow die meteen je zintuigen op scherp zet. Vervolgens krijg je uitleg over het gebruik van de taststok. Deze helpt je de weg door Nijmegen te vinden. Na de introductie krijg je de virtualrealitybril op. De bril is voorzien van een applicatie die speciaal voor het muZIEum is ontwikkeld. De app simuleert varianten van slechtziendheid zoals kokervisus, waarbij je de wereld ziet door een heel klein gaatje. Je bedient het menu van de app met je ogen! De persoonlijke rondleiding is in groepjes van maximaal zes bezoekers en neemt ongeveer één uur in beslag. Je gids staat je met raad en daad bij gedurende de wandeling en vertelt uit eigen ervaring hoe uitdagend het leven kan zijn als je slechtziend bent. Dus schroom niet om al je vragen te stellen. De Expeditie ribbelroute is geschikt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Doe-plein
Het muZIEum is geen museum waar je vanaf een afstandje de objecten bewondert. Je doet zelf mee en bent onderdeel van deze uitzonderlijke ervaring. Juist dit maakt het muZIEum een unieke belevenis. Ook op het doe-plein van het muZIEum kom je op interactieve wijze meer te weten over blind- en slechtziendheid. Je kan hier ook terecht bij onze bar voor een drankje en ja, ook dit kan slechtziend als je jezelf nog wat extra wilt uitdagen.

Inhoud programma

  • Ontvangst door gastvrouw of gastheer
  • Introductie
  • Expeditie ribbelroute
  • Toegang tot het doe-plein

We verzoeken je om 30 minuten voor aanvang van de beleving aanwezig te zijn. In dit half uur krijg je een introductie. Dus heb je gereserveerd voor de Expeditie ribbelroute van 13.00 uur? Dan verzoeken wij je om een half uur eerder, om 12.30 uur, aanwezig te zijn.

Tarieven Expeditie ribbelroute
Vanaf 13 jaar € 17,50 p.p. (€ 16 als je online reserveert)
Dit tarief is inclusief garderobe en gebruik van de kluisjes.
Expeditie ribbelroute is te reserveren vanaf 2 personen.

Reserveren
we raden je aan om altijd te reserveren voor je rondleiding. Dan weet je zeker dat er een gids voor je klaar staat!


Expeditie ribbelroute is tot stand gekomen in samenwerking met: Het Oogfonds en de Rabobank Foundation.