Educatieprogramma

Een bezoek aan het muZIEum is ook voor scholen een uniek en leerzaam uitje. Wij bieden namelijk geen saai lespakket, maar een beleving waarvan de leerlingen zelf onderdeel zijn! We nemen hen mee in totale duisternis. Zo ervaren ze hoe het is om niets te kunnen zien. Naast de beleving in het donker bieden we een educatieprogramma aan dat bestaat uit diverse opdrachten.

We stellen het educatieprogramma samen op basis van de groepsgrootte en de duur van het bezoek. Dit kan dus variëren. Natuurlijk wordt het educatieprogramma ook afgestemd op het niveau van de leerlingen. Alle onderdelen zijn erop gericht hen zelf te laten ervaren en ontdekken.

Goede voorbereiding is het halve werk
Een goede voorbereiding draagt bij aan een geslaagd bezoek. Daarom hebben we een voorbereidende les ontwikkeld die voorafgaand aan het bezoek gegeven kan worden in de klas. Zo krijgen de leerlingen alvast de mogelijkheid om zich in het onderwerp te verdiepen. In deze handleiding geven we daar tips voor. Ook hebben we een presentatie ontwikkeld ter ondersteuning.

Programma
De leerlingen gaan, in groepen van maximaal zeven personen, aan de hand van een roulatieschema aan de slag. Op dit roulatieschema staat precies aangegeven wanneer elk groepje welk onderdeel van het educatieprogramma volgt en wanneer ze de donkerbeleving ingaan. Elk kwartier wordt gewisseld van onderdeel. Een publieksbegeleider is aanwezig om toelichting te geven en waar nodig hulp te bieden.

Donkerbeleving
Het hoofdonderdeel van een bezoek aan het muZIEum is de donkerbeleving. Eenmaal binnen zijn leerlingen aangewezen op al hun zintuigen behalve hun zicht. Zo ervaren ze hoe andere zintuigen een grotere rol gaan spelen. Er zijn twee donkerbelevingen met allebei een eigen thema: Een dag uit het dagelijks leven van… en Op vakantie met…. De leerlingen worden rondgeleid door blinde en slechtziende gidsen. Zij zijn de ervaringsdeskundigen!

Natuurlijk sturen we de leerlingen niet zomaar het donker in; eerst krijgen ze een uitgebreide introductie. Ze starten met onze 3D-audioshow: de Blikopener. Met behulp van een koptelefoon en een blinddoek wordt iedereen meegenomen in deze realistische film zonder beelden, die meer vertelt over het muZIEum en meteen duidelijk maakt hoeveel andere zintuigen je helpen als je zicht wegvalt. Ook vertellen we je hoe je de taststok moet gebruiken. Daarna zijn ze helemaal klaargestoomd voor de beleving!

Doe-plein
Op het doe-plein gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten die hen meer leren over het leven zonder zicht, hun zintuigen en vertrouwen. Bij onderdeel ‘geur’ wordt bijvoorbeeld een beroep gedaan op het reukvermogen. Wat ruik je, welke gedachten komen bij je op? Bij het onderdeel ‘braille’ kunnen de leerlingen braille leren typen. Bij het onderdeel ‘blind vertrouwen’ moeten leerlingen letterlijk blind op elkaar vertrouwen en een stuk touw in een figuur leggen gebaseerd op de aanwijzingen van een van hun medeleerlingen. Communicatie staat hierin centraal.

Tijdens ‘in gesprek met…’ gaan ze het gesprek aan over blind- en slechtziendheid aan de hand van een persoonlijk verhaal en een aantal stellingen. Daarnaast kunnen leerlingen zonder zicht bordspelletjes doen en interessante feitjes ontdekken over visuele beperkingen. Onder meer over de mogelijkheden die taal- en spraaktechnologie biedt als je blind of slechtziend bent. Ze beantwoorden vragen op iPads en gaan zelf aan de slag met diverse apps en hulpmiddelen. Ze ontdekken bijvoorbeeld hoe je ook zonder zicht een film kan kijken. En lukt het hen blind een menukaart te lezen?

Voorlichting ambassadeur KNGF Geleidehonden
Hoe is het om niets te kunnen zien en blind te vertrouwen op een geleidehond. Niemand weet dit beter dan blinden en slechtzienden die met hun trouwe viervoeter op pad gaan. Samen met KNGF Geleidehonden organiseert het muZIEum als aanvulling op het educatieprogramma een voorlichting om de leerlingen kennis te laten maken met een geleidehondgebruiker en zijn of haar hond. In ongeveer 45 minuten deelt een ambassadeur van KNGF Geleidehonden zijn/haar ervaringen. Hoe is het om met een hond samen te werken en wat kan een geleidehond precies? De ambassadeur kan leerlingen hier alles over vertellen.

Deze voorlichting is voor € 30 per school te reserveren als aanvulling op het educatieprogramma en wordt aangepast aan het niveau van de leerlingen. Het biedt inhoudelijke verdieping en een extra kans voor leerlingen om al hun vragen te stellen aan iemand met een visuele beperking. 

De tarieven inclusief beleving
Basisonderwijs 8 jaar en ouder vanaf 7 pers. € 11,50 p.p. incl. educatieprogramma
Voortgezet onderwijs vanaf 7 pers. € 12,50 p.p. incl. educatieprogramma
Mbo/hbo/uni € 15,50 p.p. incl. educatieprogramma

Extra bij te boeken
Voorlichting KNGF Geleidehonden vanaf 7 pers. € 30 per bezoek (voor groepen groter dan 42 personen is dit onderdeel verplicht) 
Interview met een gids 30 min. € 20 per gids

Per 14 leerlingen mag er 1 begeleider kosteloos mee. Dit geldt voor alle scholen en opleidingsinstanties. 

Reserveren
Wil je als school of opleidingsinstantie het muZIEum bezoeken? Klik hier om een educatieprogramma te reserveren.

Spreekbeurt of werkstuk
We hebben ook een leuk eigen spreekbeurtpakket ontwikkeld. Dit pakket geeft je informatie over het muZIEum en blind- en slechtziendheid. Je kan hier het pakket downloaden.