Expositie ‘Oog in Oog’ opent bij muZIEum

Op donderdag 13 juni 2024 opent de expositie ‘Oog in Oog’ bij muZIEum! Deze expositie bestaat uit een portretserie gemaakt door oncologisch oogarts en fotograaf Marina Marinkovic. Regelmatig voert Marina operaties uit waarbij ze een ziek oog verwijdert.

  • 13 June 2024

Voor deze portretserie bezocht Marina mensen die een oog verloren hebben en een oogprothese dragen in hun eigen omgeving.

Al sinds 2006 voert Marina Marinkovic enucleaties uit: operaties waarbij een oog wordt verwijderd. Bij het contact met de patiënten na zo'n operatie verbaast Marina zich vaak over de veerkracht van de patiënten. Tijdens de controles ziet zij hoe sterk en optimistisch deze mensen vaak zijn, maar het contact op de polikliniek is maar kort. Ook de dynamiek tussen dokter en patiënt beïnvloedt daar de loop van het gesprek. Voor deze fotoserie zijn de rollen omgedraaid: Marina kwam bij de patiënt op bezoek.

Deze portretserie is gemaakt om het zelfvertrouwen en eigenwaarde van de patiëntengroep te vergroten. Het is belangrijk om in gesprek te komen over de mogelijkheden als je een oogprothese hebt of krijgt. In samenwerking met vereniging OOG in OOG en muZIEum is deze portretreeks werkelijkheid geworden.

‘Oog in Oog’ is vanaf donderdag 13 juni 2024 tot en met zondag 3 november 2024 te zien in muZIEum.