muZIEum en Accessibility: Samen op weg naar een toegankelijke werkplek

Door onze samenwerking met Accessibility, expert in toegankelijkheid, hebben we bij muZIEum twee toegankelijke systemen geïmplementeerd. Met deze systemen zetten we belangrijke stappen in onze missie om een inclusievere samenleving te creëren waarin iedereen gelijke kansen en rechten heeft om zelfstandig mee te doen.

  • 09 May 2024

Het muZIEum werkt voortdurend aan het verbeteren van de toegankelijkheid op de werkplek. Dankzij onze samenwerking met Accessibility zijn twee nieuwe systemen geïmplementeerd. Deze systemen professionaliseren niet alleen de backoffice, maar zijn ook speciaal ontworpen met het oog op toegankelijkheid voor blinde en slechtziende medewerkers.

We zijn enorm enthousiast over deze ontwikkeling, omdat het een uitdaging is om systemen te vinden die zowel de gewenste functionaliteiten bieden als toegankelijk zijn voor blinde en slechtziende gebruikers. Accessibility heeft systemen van verschillende leveranciers getest op toegankelijkheid volgens de WCAG 2.1 richtlijnen, waardoor we de twee systemen zorgvuldig konden selecteren.

Collega Fleur: "Ik ben enorm blij met mijn baan bij muZIEum, waar ik een dynamische en uitdagende functie heb. Het maakt me trots dat ik hier kan werken, ondanks mijn slechte zicht. Mijn slechte zicht maakt wat ik doe juist krachtiger. Het is fijn om te werken in een omgeving waar iedereen elkaar begrijpt en samenwerkt aan een toegankelijke werkplek."

Recentelijk zijn de planning- en reserveringssystemen aangepast, waardoor blinde en slechtziende collega's nu gemakkelijk hun werkschema kunnen bekijken en hun uren kunnen invoeren en controleren. Hoewel deze zaken misschien vanzelfsprekend lijken, wordt het voor blinde en slechtziende mensen een stuk lastiger als er geen rekening wordt gehouden met digitale toegankelijkheid tijdens de ontwikkeling van systemen. Met de komst van de systemen kunnen zij nu een volwaardige bijdrage leveren aan ons team.

Collega Fleur: “Ik heb veel contact gehad met adviseurs van Accessibility en de ontwikkelaars van de systemen: Ovatic en Symagic. Stap voor stap hebben we gekeken naar de gewenste functionaliteiten en hoe deze toegankelijk gemaakt kunnen worden voor blinde en slechtziende mensen, zodat iedereen de primaire werkzaamheden binnen het werk zelf uit kan voeren.”

Digitale toegankelijkheid is een voortdurend proces, waarin nieuwe ontwikkelingen en adviezen een rol spelen. Daarom blijven we samenwerken met Accessibility in de doorontwikkeling van onze systemen bij verschillende leveranciers. Met deze samenwerking laten we zien hoe we van elkaar kunnen leren en elkaars expertise kunnen benutten om een inclusievere en toegankelijkere organisatie te realiseren, waarin gelijke kansen voor blinde en slechtziende mensen centraal staan. Zo kunnen zij ook de grote waarde van werk ervaren en een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving.

Zelf ervaren hoe toegankelijk jouw werkplek is?

Ontdek het tijdens ons programma muZIEum op locatie met inspiratiesessie. Dan komen Accessibility en wij naar jou voor een onvergetelijke en inspirerende ervaring.