Muzikale deuntjes met weinig zicht - deel 2

Collega Hans is een echte muziek en radiofanaat. Lees in deel 2 hoe hij te werk gaat tijdens zijn eigen radioshow en hoe hij nieuwe muziek ontdekt.

  • 09 December 2023

Zijn er muziekinstrumenten die makkelijker of moeilijker zijn om te bespelen als je blind of slechtziend bent?

“Ik weet dat het voor iedereen mogelijk is een muziekinstrument te bespelen. Want met al onze muZIEum-collega’s bij elkaar kunnen wij wel een band vormen! Van piano tot viool en van gitaar tot doedelzak, er lopen bij ons vele talenten rond.

Het maakt daarom niet uit welk instrument je bespeelt, het is vooral een kwestie van oefenen en een beetje talent. En weet je, ieder voordeel heeft zijn nadeel. Als je minder goed ziet, ben je meer gefocust op je gehoor én dat is precies wat je nodig hebt.

Eén ding wat je eigenlijk niet vaak tegenkomt zijn blinde drummers. Het nadeel van een drumstel is dat de drums vaak op verschillende plekken zitten. Maar als je oefent met de drums steeds op dezelfde plek, dan weet ik zeker dat ook dit iedereen kan.

Op dit moment speel ik niet actief meer op een instrument. Vroeger heb ik wel gitaarles gehad, maar dat was niets voor mij. Drummen vind ik lastig, want je moet goed opletten dat je in de maat blijft spelen. Daarentegen was pianospelen goed te doen. Dit heb ik vroeger zelfs gedaan met zang.”

En nu een hele andere vraag waar onze volgers in geïnteresseerd zijn: ga je graag naar concerten en zo ja hoe ga je er dan naartoe?

“Zeker, ik ga heel graag naar concerten. Kortgeleden ben ik naar een concert geweest van Harry Sacksioni ‘50 jaar on stage’. Daaropvolgend heb ik er een radioshow omheen gebouwd en mocht ik een heel leuk interview afnemen met Harry Sacksioni. Dat is natuurlijk fantastisch!

Hoe ik bij een concert kom hangt af van hoever weg het concert is. Is een concert verder weg, dan ben ik meer afhankelijk van anderen. Met het openbaar vervoer kan je niet te laat terug zijn en de taxi is duur. Gelukkig vindt een vriend van mij hetzelfde genre leuk als ik.

We vinden het leuk om samen naar progressieve rockconcerten te gaan. Vaak zijn die concerten in Zoetermeer. Het is fijn dat ik dan kan meerijden. Van tevoren eten we dan een hapje in Zoetermeer. Het fijne aan deze concerten is dat het vaak voor een klein publiek is. Hierdoor heb je je eigen plek en kan je veel makkelijker bewegen dan in een grote mensenmassa.”

Dit was het alweer! Bedankt voor het lezen van de blog over Hans en zijn passie voor muziek.

Wil je meer weten over Hans of ben je benieuwd naar verhalen van onze andere gidsen, kom dan gezellig langs bij muZIEum!

Zelf ervaren hoe het is om niets te zien?

Ontdek het in een van onze expedities. Boek nu jouw onvergetelijke ervaring.