Terugblik - Hoe beschrijf je de wereld zonder zicht?

Herinner je je de interactieve workshops nog tijdens het InScience Film Festival en de Brain Awareness Week in maart 2024? We hadden het genoegen om Ezgi Mamus van het Max Planck Institute for Psycholinguistics te verwelkomen in ons Donders Citylab @ muZIEum.

  • 22 May 2024

Aan het begin van de workshop deden deelnemers direct mee met een experiment. Daarna deelde Ezgi meer inzichten over de cognitieve vaardigheden van blinde mensen.

Tijdens het experiment werden deelnemers geconfronteerd met verschillende scenario's, zoals iemand die snel wegloopt van een lift. Sommigen keken aandachtig naar de gebeurtenissen, anderen luisterden alleen naar de geluiden. Na het experiment deelden de deelnemers hun indrukken, en wat bleek? Het ontbreken van bepaalde zintuigen, zoals zicht of gehoor, beïnvloedt onze beschrijvingen.

Mensen die alleen naar geluiden luisterden, vertelden vooral over de beweging van de persoon - of ze dichterbij kwamen of verder weggingen - in plaats van hoe ze precies bewogen. Aan de andere kant concentreerden deelnemers die keken zich vooral op de manier van bewegen, zoals rennen of mank lopen.

Opvallend was dat iedereen die vertelde wat ze hadden gezien, handgebaren gebruikte om het pad of de manier van bewegen te verduidelijken. Leuk, als je kunt zien natuurlijk, maar als je niets ziet, hebben deze bewegingen weinig toegevoegde waarde.

Het is interessant hoe we gebeurtenissen anders vertellen, afhankelijk van wat we zien of horen. Onze ogen en oren geven ons verschillende soorten informatie. Wat we zien is altijd daar, maar wat we horen komt achter elkaar. Het begrijpen van bewegingen is dus lastiger als we alleen luisteren. Daarom wordt hoe we bewegen belangrijker wanneer je alleen geluid hoort.

Uit onderzoek is gebleken dat luisteren en voelen, in plaats van kijken, kan helpen bij het leren van de route naar een bepaalde bestemming. Echter, het is lastiger om te begrijpen hoe je vanuit een breder perspectief moet navigeren als je niet kunt zien. Daarom vertrouwen blinde mensen vaak op hun exacte positie om te leren hoe ze moeten gaan, waardoor ze de route in kleinere stukjes verdelen om het navigeren te vergemakkelijken.

De workshop werd afgesloten met een levendige discussie, geleid door een van de blinde gidsen van muZIEum. Deze gids bood waardevolle inzichten in hoe blinde mensen waarnemen en navigeren in de wereld.

Nieuwsgierig geworden?

Kom dan naar muZIEum en boek een Expeditie in het donker en ontdek meer in de expeditie en in het Donders Citylab.