Blog - Go Goalball! (Kim Vugts)

Wanneer je denkt aan aangepaste sporten voor blinden en slechtzienden, denk je misschien aan blindenvoetbal of Running Blind, maar bij de paralympische sport Goalball gaat er vast minder snel een belletje rinkelen. Ik ben Kim, ik ben slechtziend en speel al jaren fanatiek Goalball. Nu zelfs op internationaal niveau! In deze blog wil ik graag mijn passie met jullie delen.

Iedereen is blind én beschermd
Goalball is een balsport voor blinden en slechtzienden, maar ook goedzienden kunnen hieraan meedoen; Goalball is dan ook een ultieme integratiesport. De sport wordt met een rinkelbal gespeeld, waardoor je helemaal gefocust moet zijn op het geluid. Om mensen een beetje inzicht te geven in hoe de sport werkt, zeg ik altijd: “Je moet de bal gooien alsof je aan het bowlen bent!”. Naast een geblindeerde skibril dragen we ook elleboog-, knie- en speciaal voor de dames borstbescherming. Mannen dragen een tok. Dit wil niet zeggen dat je daardoor geen blessures kan hebben: ik heb mijn man ooit een gebroken duim geschopt tijdens een training. Het is een stoere sport, niet voor watjes. Je moet namelijk wel tegen een stootje kunnen, maar daardoor is het ook supergaaf om te doen!

De basis
Je kan geen sport spelen zonder eerst iets te weten over de opzet van het spel. Wij spelen altijd in een gymzaal of sporthal. Het goalballveld heeft de afmetingen van een volleybalveld; de korte zijde is 9 meter en de lange zijde is 18 meter lang. Aan de korte zijdes wordt op de vloer met tape en dun touw de posities van de drie spelers aangegeven: één speler in het midden en twee spelers aan de zijkanten. Achter de spelers staat een doel van 9 meter breed en 1,20 meter hoog. Er wordt gescoord wanneer een speler de bal zo weet te gooien dat deze in het doel van de tegenpartij terecht komt. Dit kan voorkomen worden door een goede verdediging: als je hoort dat de bal jouw richting op komt, ga je snel op je zij op de grond liggen en maak je je zo lang mogelijk. Vervolgens pak je de bal snel op en loop je om je positie te bepalen naar achteren tot je met je rug tegen het doel aan staat. Vanaf hier neem je een aanloop en werp je de bal met een noodgang onderhands of met een stuiter richting het doel van de tegenstander. De spelers blijven ieder op hun eigen speelhelft. Een wedstrijd tijdens de competitie duurt twee keer 12 minuten, dit is zuivere speeltijd. Als de bal bijvoorbeeld het veld uitrolt en gehaald moet worden, wordt de wedstrijdklok stilgezet.

Goalball Vereniging Waalwijk
Zelf ben ik al zo’n 11 jaar actief betrokken bij Goalball Vereniging Waalwijk. Onze vereniging is in augustus 2008 opgericht door mijn echtgenoot samen met een slechtziende vriend. We trainen elke woensdagavond. Eerst beginnen we met een warming up om goed warm te worden, waarna we ons richten op het verbeteren van de technieken. Tijdens de training trainen mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en niveaus samen, maar tijdens de competitie spelen we in verschillende klassen. Mocht je nou denken: “Maar wie traint dat stelletje (nep)blinden eigenlijk?” Nou, daar hebben we een oplossing voor! Onze trainingen worden gegeven door een goedziende trainer, maar als die er niet is neemt een slechtziende het over. Om de veiligheid te garanderen is er dan wel een goedziende vrijwilliger aanwezig die assisteert en alles in de gaten houdt.

Going international
In 2011 en 2018 maakte ik deel uit van de Nederlandse damesselectie en heb ik meegedaan aan twee Europese Kampioenschappen. Dit was echt een hele bijzondere ervaring, vooral om te ontdekken dat Goalball over de hele wereld op dezelfde manier wordt gespeeld en alle (Engelse) termen ook op dezelfde manier gebruikt worden. Op internationaal niveau spelen mannen- en vrouwenteams gescheiden. Bij internationaal dames Goalball begin je in de B-klasse en bij genoeg winst promoveer je naar de A-klasse. In Nederland mag je als goedziende in de nationale competitie meespelen (iedereen is toch blind door die afgeplakte skibril), op internationaal niveau mag je niet meer dan 10% zicht hebben. Helaas hebben we destijds bij beide Europese Kampioenschappen niet gewonnen, maar ik vond het wel heel erg mooi om dit te mogen ervaren.

Go goalball!
Het kan je niet ontgaan zijn: ik ben echt heel enthousiast over deze sport. Naast dat ik speel. Ben ik secretaris van onze vereniging en ook nog actief op sociale media en het internet om Goalball zoveel mogelijk naamsbekendheid te geven. Helaas is Goalball niet zo populair in Nederland. Onze vereniging telt nu maar liefst 16 leden. Er zijn (slechts) 8 Goalball verenigingen in Nederland. Ik vind dit persoonlijk heel erg jammer en hoop dat er in de toekomst nog vele verenigingen en spelers bij zullen komen!

Ben jij nou opzoek naar een teamsport waarin veel verschillende technieken aan bod komen en waarin je helemaal uit je comfortzone komt door te vertrouwen op je gehoor? Kijk dan op www.goalball.nl of er bij jou in de buurt ook een Goalball vereniging zit!

Kim is slechtziend en werkt als publieksbegeleider bij het muZIEum.