Recept - Salade gegrilde courgette
“Waar liefde de tafel dekt, smaakt het eten het best”
Dit jaar staat het thema liefde centraal in het muZIEum. Daarom delen wij maandelijks een favoriet recept van een van onze medewerkers. Met natuurlijk een kooktip, want hoe pakken blinden en slechtzienden het koken precies aan?
Deze maand hebben we een recept van een bijgerecht dat geïnspireerd is door het Midden-Oosten. Een salade van gegrilde courgette en aubergine met tahin-zureroomdressing. Volgens Esther eenvoudig te bereiden en een origineel recept voor de hele familie met Pinksteren.
Ingrediënten salade voor 4 personen
- 1 aubergine, met mandoline in dunne plakken
- 1 courgette, met mandoline in dunne plakken
- 1 eetlepel olijfolie
- Zeezoutvlokken en zwarte peper naar smaak
- 60 gram rucolamix
- 1 groot bosje munt (40 gram), blad geplukt
- 1 bosje koriander, blad geplukt
- 50 gram gepelde pistachenoten
- 1 granaatappel, pitjes losgeklopt
- Geraspte schil van 1 citroen
Ingrediënten tahin-zureroomdressing voor 4 personen
- 125 gram zure room
- 1 eetlepel tahin
- Sap van 1 citroen
- Halve theelepel komijnpoeder
- Halve theelepel gerookte paprikapoeder
- Zeezoutvlokken en zwarte peper naar smaak
Benodigdheden
- Mandoline of scherp mes
- Grillpan
Bereidingswijze
- Verhit de grillpan op middelhoog vuur.
- Bestrijk de plakken aubergine en courgette aan beide kanten met olijfolie en bestrooi ze met zeezoutvlokken en peper.
- Leg ze in porties in de grillpan en gril ze 2 minuten per kant, totdat ze zacht beginnen te worden.
- Haal ze uit de pan en leg de groenten op een bord of plank.
- Roer voor de dressing de zure room, tahin, citroensap, komijnpoeder en gerookte paprikapoeder door elkaar.
- Breng dit op smaak met zeezoutvlokken en peper en zet het bakje neer.
- Meng de aubergine, courgette, rucolamix, munt en koriander in een slakom en verdeel dit over vier borden.
- Druppel de tahin-zureroomdressing overheen.
- Bestrooi de pistachenoten, granaatappelpitjes en citroenschil eroverheen.
Eetsmakelijk!
Het recept staat in het Miljuschka Magazine nr 1.
Kooktip - driehoekstrategie
Bij ieder recept delen we een kooktip waar blinden en slechtzienden gebruik van kunnen maken. Zo kom je nog meer te weten over de wereld van niet zien. Dit keer een tip over efficiënt werken in de keuken.
Gebruik de driehoekstrategie tijdens het bereiden van een recept. Het gaat als volgt; je legt voor het koken alle ingrediënten en benodigdheden klaar op het aanrecht, dit is het eerste punt van de driehoek. Hier snijd je de groente, in dit geval de courgette en aubergine in dunne plakken. Ga vervolgens naar punt twee, de gootsteen en was hier de groente die je hebt klaargemaakt. Als laatste loop je naar het eindpunt, de kookplaat of het fornuis. Zo blijft het overzichtelijk en is het koken iets eenvoudiger.