Veelgestelde vragen (FAQ)

Contact
Het muZIEum is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 09.00 – 17.00 uur. Je kunt ons bereiken door te bellen naar: 024 – 200 10 50. Liever je vraag per mail stellen? Stuur dan een mail naar: info@muzieum.nl

Vragen rondom het coronavirus

1. Is het muZIEum open?
Vanaf 5 juni 2021 zijn wij geopend.

Bekijk de website van het RIVM voor de meest actuele informatie.

2. Krijg ik voor een geboekte reservering geld terug?
Natuurlijk hadden wij liever geZIEn dat je geboekte beleving door kan gaan, maar de veiligheid van jou als bezoeker en onze medewerkers staat voorop. Heb je een beleving geboekt in de periode dat we dicht zijn? Dan ontvang je van ons automatisch een bericht met een tegoed ter waarde van jouw boeking. Deze mail kan je gebruiken op het moment dat wij weer bezoekers mogen verwelkomen.

Het betekent erg veel voor ons als je jouw bezoek verplaatst. Het muZIEum houdt voor 80% haar eigen broek op, de overige 20% komt binnen via donaties. Nu wij geen bezoekers mogen ontvangen lopen wij het grootste deel van onze inkomsten mis. Wanneer jij jouw bezoek verplaatst draag je bij aan onze toekomst, onze belangrijkste missie: werkgelegenheid creëren voor blinden en slechtzienden en heb jij alvast een leuk uitje in het vooruitZICHT.

3. Kan ik online reserveren?
Reserveren is niet verplicht maar wel aan te raden. Zo ben je zeker van je beleving!

Reserveer telefonisch via: 024 – 200 10 50 of online. Boek je online profiteer dan van een kortingstarief.

4. Ik heb een entreeticket gekocht via een travel agent of partner (ANWB, DagjeWeg). Krijg ik bij annulering geld terug?
Mocht je via een partner een ticket gekocht hebben, kun je contact opnemen met reserveringen@muzieum.nl daar kan je jouw boeking verplaatsen naar een andere dag.

5. We hebben een schoolbezoek/groepsbezoek geboekt en willen dit annuleren. Krijgen we ons geld terug?
Alle schoolboekingen/groepsbezoekingen worden in de periode dat wij dicht zijn geannuleerd. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op over het verplaatsen van de boeking.

Vragen over je reservering
Het muZIEum doet er alles aan om je vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.
Voor vragen over je geplande bezoek, kun je een e-mail sturen naar reserveringen@muzieum.nl.

Overige veelgestelde vragen

Hoe is het muZIEum bereikbaar?
Het muZIEum is gevestigd op de Ziekerstraat 6B. De parkeergarages Keizer Karel en Marïenburg zijn dichtbij. Let op: Mariënburg is zondag pas geopend vanaf 10.00 uur. Het muZIEum is een kwartiertje lopen vanaf het station en per bus te bereiken vanaf de nabijgelegen bushalte Plein 1944.

Hoelang duurt een gemiddeld bezoek aan het muZIEum?
Zo lang het muZIEum open is met aangepaste maatregelen duurt de gehele beleving 1,5 uur. Dit is inclusief stokinstructie, de donkerbeleving of Expeditie ribbelrout en het doe-plein.

In hoeverre hebben medewerkers tijd om mee te werken aan projecten, interviews, e.d.?
Dit kan zeker: De kosten hiervoor zijn € 20, de beschikbare tijd van een medewerker is +/- 30 minuten. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.

Kan ik groepskorting krijgen/ mijn Museumkaart gebruiken?
Nee, dit is niet mogelijk. Onze missie is het creëren van werkgelegenheid. Dit doen wij zonder structurele subsidie en daarbij zijn we dus afhankelijk van de inkomsten van entrees. Daar zijn we natuurlijk heel trots op, maar dat houdt ook in dat we geen korting kunnen bieden of de Museumkaart kunnen accepteren.

Kan er afgeweken worden van het maximaal aantal bezoekers per beleving?
Nee, vanwege de maatregelen die wij hebben moeten nemen met betrekking tot het coronavirus, is het niet mogelijk om af te wijken van het maximaal aantal bezoekers per beleving. Met meer bezoekers in de beleving is het niet meer mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren tot elkaar.

Ik wil annuleren, kan dat?
Dat vinden wij natuurlijk jammer, maar het kan wel. Echter, hebben wij jou/jullie plaats(en) wel vastgehouden en gezorgd dat er voor iedere beleving een gids ingepland is. Daarom is het tot 8 dagen van te voren mogelijk kosteloos te annuleren, daarna hanteren wij wel annuleringskosten. Wat de kosten zijn, lees je op deze pagina, bij punt 17.

Ik wil het muZIEum graag bezoeken met (een) anderstalige bezoeker(s), is dit mogelijk?
Ja, dat kan zeker. Wij verzorgen ook rondleidingen in het Engels en Duits. Bel naar: 024 - 200 10 50 en vraag naar de mogelijkheden.

Mag er in het muZIEum eigen eten en drinken worden genuttigd?
Eigen eten en drinken meenemen is niet toegestaan. Normaal gesproken is het mogelijk om gebruik te maken van onze horeca gelegenheid. Vanwege de aangepaste maatregelen is de horeca gelegenheid momenteel gesloten.

Kan ik ook het muZIEum bezoeken zonder een beleving te boeken?
Nee, dit is niet mogelijk. Je bezoek bestaat altijd uit een donkerbeleving of Expeditie ribbelroute, dit vanwege onze missie om werkgelegenheid te creëren voor onze blinde en slechtziende gidsen. Normaliter is het altijd mogelijk je beleving aan te vullen met één van onze arrangementen, vanwege de aangepaste maatregelen is dit momenteel niet mogelijk. Zodra het weer kan hoor je van ons!

Ik ben slecht ter been, maar wil toch graag een bezoek brengen aan het muZIEum. Is dit mogelijk?
Dit kan je het best zelf inschatten. Je zal langere tijd door ruimtes lopen waar je helemaal niks kan zien, of door de stad wandelen met maar weinig zicht. Dit terwijl je je handen gebruikt om de taststok vast te houden en om je heen te voelen. Tussendoor op een bankje uitrusten is helaas niet mogelijk. Als je twijfelt, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Ik ben zwanger, maar wil toch graag een bezoek brengen aan het muZIEum. Is dit mogelijk?
We raden vrouwen die in de laatste weken van hun zwangerschap zijn af om de donkerbeleving of Expeditie ribbelroute te doen. Als je twijfelt, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Waarom is de donkerbeleving geschikt vanaf 8 jaar en Expeditie ribbelroute vanaf 13 jaar?
Een rondleiding in het donker kan veel impact hebben op iemand. Wij raden daarom de donkerbeleving af voor kinderen jonger dan 8 jaar. De geadviseerde leeftijd om mee te doen aan de Expeditie ribbelroute is minimaal 13 jaar. Bij Expeditie ribbelroute neem je deel aan het verkeer, en wij vinden veiligheid in het verkeer erg belangrijk. Er is daarom gekozen om de leeftijdsgrens voor Expeditie ribbelroute op 13 jaar te stellen.

Ik zou graag een spreekbeurt willen houden of een werkstuk maken over het muZIEum. Hebben jullie handige informatie voor mij?
Hartstikke leuk dat je een spreekbeurt wilt houden over het muZIEum en anderen meer wilt vertellen over hoe het is om blind en/of slechtziend te zijn. Je kan ons spreekbeurtpakket hier downloaden. Veel succes alvast!

Staat je vraag er niet tussen?

Heb je nog vragen over je bezoek en/of andere zaken die hier niet worden genoemd? Kijk dan in de bezoekersvoorwaarden of neem contact met ons op.