Blog – Stage lopen in een museum, maar dan net even anders! (Celine de Bruijn)

Hoe is het nou eigenlijk om in een ervaringsmuseum stage te lopen en welke taken krijg je zoal als stagiaire publieksbegeleider? Dat lees je allemaal terug in mijn blog! Mijn naam is Celine de Bruijn en ik ben 18 jaar oud. Ik zit nu in mijn tweede leerjaar van de MBO4-opleiding Marketing, Communicatie en Evenementenmedewerker en ik ben werkzaam geweest als stagiaire bij het muZIEum.

Een nieuwe wereld
Begin december kwam ik binnenlopen bij het muZIEum voor mijn kennismakingsgesprek. Ik was gelijk super enthousiast. Ik had meteen een goede indruk van wat mijn taken zouden worden. Eindelijk kon ik doen wat ik zo graag wilde; met mensen werken! De eerste paar dagen heb ik meegekeken bij alle onderdelen die bij het muZIEum te ervaren zijn. De donkerbelevingen, Expeditie ribbelroute, educatieprogramma’s en nog veel meer. Op deze manier kan je jezelf beter inleven in de bezoeker Wat voor mij het meest bijzondere was, waren de verhalen die de gidsen (mijn collega´s) vertelden over hun omgang met een visuele beperking.

Publieksbegeleider worden
Mijn inwerktraject als stagiaire publieksbegeleider duurde ongeveer 5 dagen. De eerste dagen werd het belangrijkste verteld en gaandeweg leerde ik natuurlijk nog alle ins & outs. Ik mocht al vrij snel zelfstandig aan de slag, dit gaf mij een groot gevoel van wederzijds vertrouwen. Zo mocht ik bijvoorbeeld de tweede dag al een introductie geven! Iets wat me opviel, was dat geen dag hetzelfde was. Het ene moment stond ik voor een groepje schoolkinderen en het andere moment stond ik met opa, oma en de kleinkinderen.

Werken met bezoekers
Als publieksbegeleider zorg je dat de dag van de bezoeker op rolletjes verloopt en daar komt een heleboel bij kijken! Eerst ontvang je de bezoekers en vertel je wat ze tijdens dit bezoek kunnen verwachten. Ik vertelde daarbij hoe belangrijk het gehoor is en hoe mensen met een visuele beperking dit zintuig gebruiken. Daarnaast geef je tips over het gebruik van de taststok. Na de beleving haal je de bezoekers op en verleng je de beleving door ze te begeleiden op het interactieve doe-plein.

Oeps, foutje!
Natuurlijk vond ik het best spannend in het begin om voor een heleboel mensen te spreken. Ook was het soms best lastig om de orde te houden in een groep. Na een paar keer goed oefenen verliep dit vlekkeloos, ik vond het juist super leuk om te doen. De eerste paar keer mag je best een paar foutjes maken, wat mij ook zeker gebeurde! Zo vergat ik bijvoorbeeld bijna een keer om de bezoekers een taststok te geven... Oeps!

Bijzonder
Mijn beeld over het muZIEum is heel positief, de sfeer is gezellig en iedereen is ontzettend vriendelijk. Je wordt gelijk als een volwaardige collega ingezet en je krijgt dezelfde verantwoordelijkheden als de rest. Dat vond ik erg fijn. Mijn stageperiode heeft 8 weken geduurd. Best een korte periode zou je denken. Dat was het ook, maar ik heb onwijs veel geleerd. Zo weet ik nu dat ik het leuk vind om met mensen te werken en dat ik meer kan dan dat ik zelf denk. Ik ga de uitdaging nu niet meer uit de weg, maar ik zoek de uitdaging juist op! Door deze stage heb ik nóg meer bewondering gekregen voor de manier waarop blinden en slechtzienden door het leven gaan. Voordat ik hier kwam, stond ik er niet zo bij stil, mijn zicht dat heb ik nou eenmaal. Door de vele verhalen van mijn collega’s, realiseer ik me nu dat dit ook zomaar ineens kan veranderen.

Ben jij op zoek naar een unieke werkplek? Meer informatie hier!

Celine is ziend en was werkzaam als stagiaire publieksbegeleider bij het muZIEum.