Blog - De onzichtbare foto (Doreen ter Beest)

“Het is hier veel te kaal.” Geërgerd staart mijn collega naar de lege, witte muren van ons kantoor. Hoewel ik zelf niet zie of er wel of niet iets aan de muur hangt, snap ik haar gevoelens goed. Ook ik werk graag in een ruimte met een prettige uitstraling. En dus maken we plannen.

Blind inrichten
Mijn huis heb ik met zorg ingericht. Samen met vrienden en familie zocht ik naar meubels en accessoires. Ik wist wat ik wilde: praktische en comfortabele meubels, kleur in huis, een fijne uitstraling. Maar welke kleuren passen bij elkaar? En welk effect hebben ze op mijn kamer? Ik had geen idee. Keuzes werden dan ook gemaakt in overleg. Ik koos de dingen die ik prettig vond en die leuk aanvoelden. Zo koos ik een schilderij met kleuren die zo fel zijn dat ik kan zien dat er ‘iets kleurigs’ aan mijn muur hangt en waarvan ik de verf kan voelen. Maar ik koos alleen die dingen waarvan mij werd verteld dat ze passen bij mij en mijn huis.

Ook ik heb thuis foto’s ingelijst. Ik weet dat ze er zijn, ik weet precies wat erop staat. Als ik zo’n lijstje aanraak, herinnert de foto mij aan de bijbehorende gebeurtenis. Daarbij leveren ze leuke gesprekken op met visite. Foto’s zijn er immers niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Ze delen iets, ze vertellen wat jij belangrijk vindt.

Mislukt?
Het plan van mijn collega om met haar Polaroidcamera een foto van ons te maken en deze op het prikbord te hangen, wordt opgetogen ontvangen. We poseren, lachen vrolijk en wachten daarna vol ongeduld tot de foto is ontwikkeld. Aan de kreten van afschuw hoor ik al snel dat hij is mislukt. Geen enthousiaste medewerkers te zien, maar alleen een nietszeggend bruin. Toch hangt hij nu vol trots op ons prikbord. Het is grappig, haast ironisch, en wij weten wat er onder al dat bruin schuilgaat.

“Wat is dat voor ding?” Terwijl een andere ziende collega vol onbegrip naar de bruine massa op het prikbord staart, kan ik haarfijn uitleggen wat werd gefotografeerd. Eigenlijk hadden we het niet beter kunnen plannen. Want is dit niet de muZIEumfoto bij uitstek?

Doreen is blind en werkzaam als communicatiemedewerker bij het muZIEum.