Blog – Actief in een visuele wereld met weinig zicht (Age Fijneman)

Tegenwoordig is het gebruik van smartphones, computers, tablets en smartwatches niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Iedere dag staan we in contact met het internet en worden we van alle gemakken voorzien. Geen zin om te koken? Geen probleem, je laat je eten thuis bezorgen. Even niets te doen? Hup je pakt je telefoon erbij om te scrollen door je tijdlijn. Super handig die gemakken, maar hoe fijn werken alle digitale apps voor blinden en slechtzienden?

In de week van de toegankelijkheid spreken we collega Age hierover. Age is slechtziend en heeft een ICT-achtergrond. Naast zijn werk als publieksbegeleider bij het muZIEum, is hij ook Servicedesk Medewerker bij DACON. Bij beide banen helpt hij collega's en klanten met IT-problemen.

Gebruik en uitdagingen

Hoe gebruik je social media als je blind of slechtziend bent?
Age: “Ik gebruik het liefst mijn telefoon. Het is kortweg de makkelijkste manier. Je kan je telefoonscherm makkelijker naar je gezicht toehalen, dan een computerscherm. Daarnaast is de zoomfunctie voor socials op je telefoon fijner dan de zoomfunctie op een pc.”

Tegen welke uitdagingen loop je aan bij het gebruik van social media?
“Stories en reels zijn niet fijn om te bekijken. Je kan ze niet makkelijk op pauze zetten, omdat je vinger dan in de weg zit. Daarbij kun je de story of reel niet inzoomen. Dat maakt het voor mij dan ook ontoegankelijk.”

“Vaak zie je vage lettertypen en worden er niet leesbare contrasten gebruikt. Daarom kijk ik liever naar berichten in een tijdlijn, deze kan je makkelijk inzoomen en er staat tekst onder die eventueel ook voorgelezen kan worden.”

Alternatieve teksten

Welke oplossingen pas je toe om het toch te gebruiken?
“Soms als ik echt nieuwsgierig ben en wil weten wat er op een story of reel staat, maak ik een screenshot. Hierdoor kan ik verder inzoomen en zien wat er staat.”

“Om berichten toegankelijk te maken voor alle blinden en slechtzienden, kan iedereen bij het plaatsen van een afbeelding een alternatieve tekst toevoegen. Dit zijn teksten die beschrijven wat er op de afbeelding te zien is. De tekst wordt voorgelezen door de voice-over die iemand kan installeren op zijn telefoon.”

“Het is wel belangrijk dat je de alternatieve tekst concreet beschrijft, anders heb je er nog niks aan. Helaas gebeurt dit nog niet altijd, hieronder een voorbeeld van een foute en goede alternatieve tekst.”

Fout voorbeeld: Berg

Goed voorbeeld: Grote berg in Zwitserland met sneeuw, omringt door groen landschap en blauwe lucht.

“Voor mij is de alternatieve tekst vooral fijn als een foto bijvoorbeeld protestborden bevat. Ik kan niet lezen wat er op een bord staat, dus dan is het fijn als dat in de alternatieve tekst staat.”

Verbeteren kan het zeker

Wat mis je qua toegankelijkheid op social media?
“Ik mis dat teksten onder een post niet groot gemaakt kunnen worden. Natuurlijk kan ik dan een screenshot maken om vervolgens in te kunnen zoomen maar dat is wel weer een extra handeling wat vervelend is als je dat bij iedere post moet gaan doen.”

Ook heeft Age het over WhatsApp. Hij vindt het jammer dat WhatsApp zelf geen tekstberichten kan voorlezen. Om dat toch te kunnen laten voorlezen heb je een speciale voice-over app wat volgens hem prima ingebouwd kan worden in WhatsApp.

“Met een paar hulpmiddelen en mijn technische achtergrond kan ik dus prima mijn weg vinden in de visuele wereld van social media. Ondanks dat de wereld visueel is ingesteld, heeft de digitalisering er zeker voor gezorgd dat alles toegankelijker is geworden voor blinden en slechtzienden. Het is nog niet optimaal, maar het gaat zeker de goede kant op!”

Age is slechtziend en werkt als publieksbegeleider bij het muZIEum