Muzikale deuntjes met weinig zicht - deel 1

Deze maand spreken wij collega Hans en gepassioneerd muziekliefhebber. Lees wat muziek voor Hans betekent en hoe hij muziek ervaart met weinig zicht.

  • 02 December 2023

Hoe belangrijk is muziek voor jou? En denk je dat je muziek op een andere manier ervaart dan zienden?

“Muziek is ontzettend belangrijk voor mij. Ik kan er helemaal in opgaan. Wanneer ik muziek luister, fantaseer ik dat ik het muziekinstrument zelf bespeel. Ik luister naar verschillende muziekstijlen. Ik houd bijvoorbeeld van Rock, Metal, Singer-song writer muziek, Jazz en Progressieve rock. Op basis van mijn stemming pas ik mijn muziekkeuze aan.

Muziek is voor veel mensen belangrijk, daarom denk ik niet dat blinden en slechtzienden muziek op een andere manier ervaren. Maar misschien hebben wij meer oor voor detail, omdat bij ons het meest dominante zintuig wegvalt.”

Hans, je hebt ook een radioprogramma, hoe pak je dat aan?

“Dat klopt, ik heb een eigen radioprogramma bij Omroep Berg en Dal. Hier laat ik mijn favoriete muziek en artiesten horen, aanvullend vertel ik er wat over tegen de luisteraars.

Iedere week verdiep ik mij in de verschillende muziekstijlen en zoek ik een artiest of album uit. Daar bouw ik een hele show omheen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van het album of muziek die erbij past.

Tijdens de show gebruik ik mijn computerscherm met een vergrootglas om informatie over de artiest op te zoeken en er zo leuke dingen over te vertellen in de uitzending.

Wat ik mooi vind is dat ik bij het maken van het programma de muziek luister door mijn koptelefoon, waardoor het nog indringender doorkomt dan door de speakers.”

Hoe ontdek je nieuwe muziek?

“Tegenwoordig is het een stuk makkelijker. Eerst ontdekte ik nieuwe muziek via vrienden en via de cd’s in de bibliotheek. Wanneer ik een mooie cd-hoes of een naam zie die mij aanspreekt, dan neem ik het mee.

Nu is het veel makkelijker met apps als Spotify en Shazam. Maar ook ontdek ik nieuwe muziek door Facebook-groepen waar gedeeld wordt wat men graag luistert. Vervolgens zoek ik meer op over de muziek of artiest.

Mijn collega’s bij muZIEum weten van mijn radioprogramma. Laatst kwam collega Esther naar mij toe en vertelde ze dat ze naar een concert van Midland is geweest. De band speelt country muziek, ik ben er direct naar gaan luisteren en dat beviel goed!

Ik zoek dan direct uit wat de band allemaal heeft uitgebracht en luister veel naar de nummers. En dan kan het zomaar zijn dat ik daar een programma omheen bouw voor mijn radioshow! Het is zo leuk dat collega’s dit soort dingen met mij delen.”

Dit was het alweer, bedankt voor het lezen! Heb je nog vragen voor Hans of wil je meer weten over zijn hobby? Stuur ons dan op social media een dm of kom gezellig langs bij muZIEum!

Zelf ervaren hoe het is om niets te zien?

Ontdek het in een van onze expedities. Boek nu jouw onvergetelijke ervaring.