Recept - Tahu met paksoi en oestersaus

“Koken is liefde die zichtbaar wordt gemaakt”

Dit jaar staat het thema liefde centraal in het muZIEum. Daarom delen wij maandelijks een favoriet recept van een van onze medewerkers. Met natuurlijk een kooktip, want hoe pakken blinden en slechtzienden het koken precies aan?

Deze maand reizen we af naar China. Tahu met paksio en oestersaus, een familierecept van Melly.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 blok tahu
  • 1 paksoi
  • 2 eieren
  • 250 gram hamreepjes/-blokjes
  • 1 knoflookteen
  • 1 pepertje (rawit)
  • 1 volle eetlepel oestersaus
  • Halve theelepel (10 druppels) vissaus
  • 2 gebakken uien
  • Snufje zout
  • 3 eetlepels olie
  • 300 gram ongekookte (jasmijn- of pandan)rijst

Benodigdheden

  • Hapjespan

Bereidingswijze

  • Zet de rijstkoker aan. Of zet een pan water op voor de rijst. Kook de rijst tijdens onderstaande handelingen.
  • Snijd de paksoi in kleine reepjes (behapbare stukjes). Scheid het witte deel van de paksoi van het groene deel. Was de paksoi en laat uitlekken.
  • Snijd de ui in ringen.
  • Snijd de tahu in plakken van circa 1 centimeter. Snijd de knoflook in de lengte doormidden. Besmeer de plakken tahu aan beide kanten met de doorgesneden knoflook en circa een halve theelepel zout per kant. Smeer het zout goed over de gehele oppervlakte uit. Snijd vervolgens in blokjes.
  • Voeg 2 eetlepels olie toe in een wok met deksel (hapjespan). Verhit de pan en olie op hoog vuur. Wals de olie goed over de bodem (en ook een beetje de zijkant) van de pan. Zet daarna het vuur zachter.
  • Bak de tahu in de pan. Zet de deksel erop en laat circa 2 minuut bakken (eventueel vuur iets zachter zetten). Af en toe omscheppen. Als de tahu iets van kleur is veranderd (van wit naar wat geler) dan zit er een lekker korstje op. Doe de tahu-blokjes in een kom.
  • Snijd de knoflook fijn (of gebruik knoflookpers) en het pepertje.
  • Voeg 1 eetlepel olie toe in pan en verhit weer op hoog vuur. Wals vervolgens de olie over de gehele bodem van de pan. - Zet het vuur daarna weer zachter.
  • Breek de eieren en roerbak ze in de pan. Voeg de knoflook, het pepertje en de hamreepjes toe.
  • Zet het vuur wat hoger en voeg de witte delen van de paksoi en de uienringen toe. Na circa 1 minuut voeg je ook de groene delen van de paksoi toe. Roerbak ongeveer 2 minuten tot de paksoi een beetje is geslonken.
  • Voeg de gebakken tahu blokjes toe in de pan. Roerbak voor circa 1 minuut. Plaats de deksel op de pan voor circa 4 minuten, schep af en toe om.
  • Voeg 1 volle eetlepel oestersaus toe en circa 10 druppels vissaus. Meng goed en zet het vuur lager. Plaats weer de deksel op de pan voor circa 4 minuten en schep weer af en toe om.
  • Strooi als laatste de gebakken uien over het gerecht.
  • Serveer het gerecht en de rijst apart.

Tip: lekker met kroepoek erbij!

Eetsmakelijk!

Kooktip - kruidenpotten onderscheiden

Met de gratis app Spraaklabel kun je je kruidenpotten van elkaar onderscheiden. Voer de streepjescode en de naam van de kruiden in de app. De volgende keer als je dezelfde kruiden koopt, en je de streepjescode scant herkent de app welke kruiden het zijn.